To, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia wie (lub choćby słyszał) chyba każdy, często jednak wpadamy w śniadaniową rutynę jedząc codziennie to samo - czas to zmienić!
Dziś pierniczkowa poleca: serek wiejski z pomidorami i estragonem
potrzebne składniki:
- serek wiejski
- duży pomidor (lub dwa mniejsze), ale taki prawdziwy, tzn smakujący i pachnący jak pomidor
- estragon
Wykonanie jest banalnie proste, a przede wszystkim szybkie :) Pomidory (jak nam się chce - obieramy ze skórki) kroimy w kostkę i siup do miseczki. Otwieramy serek wiejski i siup do miseczki z pomidorami. Całość posypujemy estragonem i mieszamy :) Ta dam! Gotowe! Mój TŻ dosypuje do swojej porcji sól kminkowo-czosnkową, ale ja kminku nie toleruję, więc zostaję przy samym estragonie. By wzbogacić smak i wartości odżywcze, warto dodać jeszcze łyżkę otrębów, wiem jednak że nie wszyscy lubią takie wynalazki, dlatego nie jest to składnik obligatoryjny.
Tak przygotowane śniadanko możemy zjeść wraz z pieczywkiem (najlepiej razowym), waflami ryżowymi lub bez dodatków.
Wartość kaloryczna (w przybliżeniu): 175kcal
- 150g serka wiejskiego 140kcal (15g białka, 3g węglowodanów, 7,5g tłuszczu)
- duży pomidor ok 35kcal
Jest to idealne śniadanko dla osób na diecie lub po prostu dbających o zdrowe odżywianie. W wersji bez pieczywa i otrębów będzie stanowiło świetną białkową kolację lub posiłek po treningu, kiedy konieczne jest uzupełnienie białka.
Próbowałyście już takiego śniadanka?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli zostawiasz komentarz jako "Anonimowy", proszę podpisz się nickiem :)